Rajan Perinnepäivät Pohjois-Karjalassa
Rajan Perinneyhdistyksen kesäretki suuntautui tänä vuonna Kiteelle ja Tohmajärvelle. Tapahtuman isäntäkiltana toimi Kiteen Rajakilta. Kiltalaisia saapui eri puolilta Suomea, osa jo perjantaina 24.5. Perinneyhdistyksen hallituksen kokouksen jälkeen lähtivät paikalla olleet yhdellä bussilla pienelle tutustumiskierrokselle muutamien sotamuistomerkkien ja Teuvo Kostamon piparkakkutalon ja ekumeenisen lastenkirkon kautta Närsäkkälään.
Närsäkkälä
Närsäkkälässä Pyhäjärven rannalla toimi vuodesta 1957 alkaen rajavartioasema, joka kohta paloi mutta rakennettiin uudestaan. Valvottavaa maaosuutta on n.15 km ja vesiosuutta saman verran. Vuonna 2015 varsinainen rajavartioaseman päärakennus poltettiin kustannussyistä palolaitoksen toimesta ja venevajan yhteyteen rakennettiin partiotila elektronisin laittein.
Savusaunan edustalle oli katettu tarjoilua. Killan vpj Pekka Hurskaisen tiimi tarjoili itsesavustettua lohta, salaattia sekä leipää ja kivennäisvettä. Koska ilta oli aika viileä sisäiseksi lämmikkeeksi oli tarjolla kuumaa porokahvia isosta mustakylkisestä pannusta sekä Pekka Hakkaraisen tarjoilemia pieniä "iltamyssyköitä", niinkuin hän itse kuvaili. Alunperin oli suunnitelmissä käydä veneajelulla ja lämmittää savusauna mutta näistä jouduttiin luopumaan. Sauna, joka on rakennettu "raja-aitatolpista", on lähinnä edustuskäytössä mm. rajavaltuutettujen neuvottelujen tai rajankäynnin yhteydessä.
Perinnepäivien avaus
Suurin osa vieraista saapui Kiteelle perjantai-illan kuluessa majoittuen hotelli Kiteenhoviin.
Lauantai-aamuna oli tilaisuus tutustua Kiteen kotiseutumuseoon Kalervo Rinteen johdolla.
Lounaan jälkeen Rajan Perinneyhdistyksen pj Martti Kukkonen avasi perinnepäivät toivottamalla vieraat tervetulleiksi. "Rajaperinteiden tunteminen ja sodanajan rajajoukkojen (yli 40000) perinteen vaaliminen on olennainen osa rajamieshengen luomisessa ja ylläpitämisessä kiltaveljien- ja sisarten keskuudessa". Kiteen Rajakillan pj Pekka Hakkarainen esitteli lyhyesti päivän ohjelman.
Seppelten lasku
Siirryimme kahdella bussilla kohti Mustanlammen tienristeystä, jossa sijaitsevat 19.Div ja JR58 muistomerkit.
Matkan edetessä saimme kuulla monipuolisesti sekä Kiteen että Tohmajärven historiallisista ja kulttuurisista kohteista tien varrella. Kohteessa evl evp Ossi Pirhonen kertoi 19.Divisioonan taisteluista.
19.Div
Tero Kaakinen Martti Kukkonen Timo Päivinen
kunniavartiossa Martti Väistö ja Väinö Hänninen
JR 58
Kalervo Rinne Mikael Heinrichs Pekka Hakkarainen
kunniavartiossa Jouko Kostamo ja Mika Matikainen
Tohmajärven rajavartioasema
Seuraavaksi matka jatkui Niiralaan Tohmajärven rajavartioasemalle , jossa meitä oli vastaanottamassa Pohjois-Karjalan rajavartioston komentaja ev Vesa Blomqvist ja rajaoltermanni kenraaliluutnantti Jaakko Kaukanen.
Rajavartioseman luokassa komentaja piti laajahkon ajankohtaiskatsauksen tärkeimpiin kalustohankintoihin sekä Rajavartiolaitoksen toimintaympäristöön - varautumisen painopistealueisiin: Laittoman maahantulon uhka jatkuu, merellinen suuronnettomuus, kohonnut terrorismin uhka ja puolustusvalmiuden kehittäminen Rajavartiolaitoksen ja Pohjoi-Karjalan rajavartioston näkökulmista.
Myös Tohmajärven rajavartioaseman, Niiralan rajatarkastusaseman ja tullin edustajat kertoivat lyhyesti toimipaikoistaan.
Ruokalan puolella Pekka Hakkarainen kertoi sarjatulella/puheella RjP 4 taistelujen tie - historiaa sekä erään pommikoneen Rippon 141/Hansa potkurin historiakäänteistä kahvinjuonnin yhteydessä.
Sotahistorian professori Pekka keihäänkärkenä. Tuonne me hyökkäämme...
Rastien jälkeen siirryimme ulos vartioaseman pihalle katsomaan Rajan ensivaste-ajoneuvon ja koirapartion esittelyä.
Lopuksi siirryttiin rajavartioaseman vieressä olevalle "Ennen jatkosotaa kaatuneiden" muistomerkille, jonka kunnostettu kilpi paljastettiin ja laskettiin seppele.
Seppelepartiossa Vesa Blomqvist, Olli Riikonen ja Matti Majoinen sekä alhaalla katseella seuraten Pentti Hurri
kunniavartiossa ev evp Antti Hartikainen ja evl evp Jari Sirola
Trumpetilla "Iltasoiton" puhalsi Kimmo Hurri
Ohjelmassa piti vielä alunperin olla käynti Niiralan rajanylityspaikalla ja Sääperissä valtakunnan rajan esittelyssä mutta niistä jouduttiin luopumaan ajan puutteen vuoksi. Joten lähdimme paluumatkalle kohti iltajuhlaa tehden "sight seeing" kierroksen Tohmäjärven ja Kiteen vaara- ja koivikko maisemissa oppaiden kertoessa ohi vilahtelevista mielenkiitoisista rakennuksista ja muista kohteista. Kiitos bussien oppaille Kiteen osalta Pekka Hakkaraiselle ja Timo Päiviselle sekä Tohmajärven osuudesta Olli Riikoselle ja Anniina Kontiokorvelle.
Iltajuhla-veljesillallinen
Iltajuhla pidettiin Kiteenhovissa sateen ropistessa ulkona
Rajan Perinneyhdistyksen pj Martti Kukkonen toivotti kutsuvieraat ja kiltalaiset tervetulleiksi veljesillalliselle kertoen lyhyesti Perinneyhdistyksen toiminnasta ja arvoista. Nostettiin tervetulomalja ja laulettiin "Rajamiesten marssi".
Kiteen kaupungin ja Tohmajärven kunnan tervehdykset tilaisuuteen toivat Matti Kosonen ja Olli Riikonen. Varsinkin Olli nosti värikkäässä ja hauskassa puheenvuorossaan Tohmajärven "kissan hännän" tosi korkealle.
Tervehdysten jälkeen oli vuorossa veljesillallinen seisovasta pöydästä.
Ennen kahvitarjoilua ja vapaata sanaa kuultiin nuorten kiteeläisten musiikkiesityksessä Severi Koivuniemen laulua säestäjänään Emma Nenonen.
Vapaassa sanassa puheenvuoron käyttivät rajaoltermanni kenraaliluutnantti evp Jaakko Kaukanen, eversti evp Antti Hartikainen sekä opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen
Tilaisuuden lopuksi Rajan Perinneyhdistys muisti kultaisella ansiomerkillä: Pauli Peltomaa ja Terttu Pulkkinen
sekä hopeisella: Sinikka Manninen ja Pirjo Rinne
Kiteen Rajakilta taas muisti Jaakko Kaukasta, Olli Riikosta ja Vesa Blomqvistiä rajalautasella sekä Perinneyhdistyksen pj. Martti Kukkosta Kiteeläisellä EIMI-keramiikka veneellä, Martin täytettyä keväällä 70 vuotta
Illan hämärtyessä jatkot käynnisti Sutki ja Tahdin Takaajat. Parketilla nähtiin tanssivia parejakin...
Kirkkomäellä
Sunnuntaiaamu valkeni illan sateen jälkeen poutaisena ja aurinkoisena. Aamiaisen jälkeen siirryimme kirkonmäelle Kiteen kivikirkkoon kuuntelemaan rovasti Sakari Takalan esitystä kirkon historiasta.
Jumalanpalveluksen jälkeen valmistauduttiin lähettämään seppelepartio lippulinnan johdolla pohjalaisten kaatuneiden kesähaudan muistomerkille.
Muistomerkillä KIteen mieskuoro lauloi "Finlandian" Hannu-Heikki Hakulisen johdolla ja opetusneuvos Heikki Pirinen esitteli muistomerkin historiaa.
Iivari Silvennoinen sotaveteraanilippu Mika Matikainen sotainvalidilippu
Tapio Käyhkö rintamaveteraanilippu Mikael Heinrichs Rajan perinneyhdistyksen lippu Jouko Kostamo Suomenlippu
Ari Pulkkinen Reijo Jeskanen Timo Päivinen
Päätöstilaisuus
Kirkkomäeltä palasimme Kiteenhoviin lounaalle ja kahville.
Oli kiitosten ja viimeisten muistamisien aika. Martti Kukkonen esitti ansaitut kiitokset Kiteen Rajakillalle, Kiteen kaupungille, Tohmajärven kunnalle, Pohjois-Karjalan Rajavartiostolle ja kaikille yhteistyötahoille erinomaisesti sujuneista perinnepäivistä.
Suomenlahden Merivartiokilta järjestää ensi vuonna Rajan perinnepäivät Kotkassa ja samalla vietetään Rajan Perinneyhdistyksen 10 vuotisjuhlaa. Arto Heikkinen SLMVK:sta kertoi alustavasti ohjelmasta ja toivotti kaikki killat sydämellisesti tervetulleiksi.
Perinneyhdistys muisti vielä Kiteenhovin Aini Sutista kukkakimpulla sekä Pekkaa konjakkipullolla ja Timoa perinnepuukolla
Kiteen Rajakilta luovutti pöytästandaarin Pohjanlahden Merivartiokillalle
Kotiin viemiseksi jokainen sai Nordic Koivun lahjoittamat koivun mahlapullot. Lopuksi laulettiin "Karjalaisten laulu"
Kiitos kaikille, erityisesti niille "työmuurahaisille", joiden panoksen takia saimme onnistuneet päivät
Seppo Lyytikäinen
Rajan Perinneyhdistys