Yhden aikakauden loppu toisen alku
Esimmäinen kaikkia sodanajan rajajoukkojen veteraaneja koskenut yhteinen asevelitapaaminen järjestettiin Rajavartiolaitoksen 70-vuotisjuhlavuonna Immolassa 31.8.1989. Läsnä "rivissä" oli n. 800 rajaveteraania.
Juhlan ohjelmassa oli mm. Rajamies-patsaan paljastaminen ja Rajamiesten marssin kantaesitys.
Nyt 30 vuotta myöhemmin Rajavartiolaitoksen 100v - juhlavuonna Immolan veteraanitapaamisessa 16.8.2019 oli läsnä vain yksi veteraani, Ilmari Koppinen RjP6. Näin ovat rivit harvenneet, mutta perinne elää ja jatkuu. Nimittäin Rajavartiolaitoksen Immolan veteraanitapaaminen ja Rajan Perinneyhdistyksen vuosittainen kesäretki sulautuvat yhteen kiertäviksi Rajan Perinnepäiviksi hallintoyksiköiden alueella Rajan ja paikallisten kiltojen yhteishankkeena. Ensi kesänä kokoonnutaan Kotkassa.
Sotilasvala
Erikoisrajajääkärikurssin 13 51 alokasta vannoivat sotilasvalan paraatikentällä sisäministeriön kansliapäällikön Ilkka Salmen toimiessa valakaavan esilukijana. Muodostelmassa kentällä oli myös Raja- ja Merivartiokoulun henkilökuntaa ja rajavartijan peruskurssin oppilaita koulun johtajan eversti Pasi Tolvasen jäädessä reserviin ja eversti Jaakko Hamusen aloittaessa koulun uutena johtajana.
Koulun johtaja ev. Pasi Tolvanen totesi puheessaan alokkaille mm: "Sotilasvala liittää teidät lujaan ketjuun ja joukkoon, jossa jokainen omalla vuorollaan, paikallaan ja tekemisillään on pitänyt ja tulee pitämään Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnista ja toimimaan kansan turvana kaikissa oloissa. Nimitän teidät rajajääkäreiksi".
Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö kenraalimajuri Pasi Kostamovaara tervehdyksessään rajajääkäreille:
"Nuoret rajajääkärit. Onnittelen teitä nimityksenne johdosta. Olette ansainneet nimityksenne omaksumalla sotilaan perustiedot ja taidot sekä ennen muuta vannomalla sotilasvalan. Siinä olette joukko-osastonne lipun edessä vannoneet puolustavanne isänmaatamme viimeiseen voiman rippeeseen asti. Se on äärimmäinen lupaus. Muistakaa, että saman lupauksen sodanajan rajajoukkojen veteraanit aseveljineen joutuivat lunastamaan taistellen Suomen rintamilla.
Nuoret rajajääkärit, toivotan teille tarmoa, lujuutta sekä rohkeutta elää ja toimia valanne mukaisesti niin palveluksessa kuin elämässänne sen jälkeen. Palvelkaa kunnialla ja suurella sydämellä isänmaatamme. Varjelkoon Luoja meitä siltä, ettei teidän, eikä muidenkaan sukupolvien tarvitse lunastaa sotilasvalaa taistelukentällä, kuten veteraanisukupolvien kohtalona oli".
Reserviin siirtyvä koulun johtaja Pasi Tolvanen totesi kiitospuheessaan mm: "Raja-ja Merivartiokoulun henkilökunta, opikelijat ja varusmiehet. Näitä hienoja, valtakunnallisia ja omintakeisia tehtäviä ei tietenkään hoida koulu vaan sen taitava henkilöstö ja osaltaan myös koululla palvelevat opikelijat ja varusmiehet. Teitä minulla on ollut ilo johtaa ja teidän kanssa tehdä työtä runsaat 5 vuotta. Olen ylpeä teidän onnistumisistanne, tekemisistä, uuden luomisesta, sisukkuudesta ja yhteishengestä. Minulla on ollut etuoikeus työskennellä aivan valtavan laaja-alaisen, motivoituneen ja eri alojen ammattilaisten ja huikeiden ihmisten kanssa...
Upseeriveli rajaeversti Jaakko, honkaisten pirttien henkeen kuuluu mm. se, että pirtti on lähtiessä paremmassa kunnossa kuin tullessa, jotta sinne on seuraajan mukava tulla. Täällä on pirtti lämmin ja kiehiset vuoltuina. Taitoa ja tuntemusta sinulla on, toivotan kuitenkin ripauksen onnea mukaan".
Koulun uusi johtaja eversti Jaakko Hamunen kertoi puheenvuorossaan, että 100-vuotiaan Rajavartiolaitoksen keskeisin menestystekijä on ollut kautta aikojen ammattitaito, joka on laitoksen arvoista ensimmäinen. Koulu kasvattaa myös opiskelijoita ja asevelvollisia laitoksen kahteen muuhun arvoon, luotettavuuteen ja yhteistyökykyyn... Kiitän ev Tolvasta hänen Rajavartiolaitokselle ja Raja-ja Merivartiokoululle tekemästään työstä, kiitoksia myös henkilökunnalle ja yhteistyökumppaneille työstänne koulun hyväksi. Otan mielihyvin koulun johtooni juuri sellaisena kuin se on".
Koulun johtaja vaihtuu Seppelpartio valmiudessa
Sotilasvalalounas
Valalounaalle, joka pidettiin Päivärannan kurssikeskuksessa, osallistui n. 120 kutsuvierasta.
Tilaisuuden aluksi, aivan kuten 30 vuotta sitten, Vuoksen Mieslaulajat esittivät Rajamiesten Marssin.
Rajaveteraani Ilmari Koppinen ja
kansliapäällikkö Ilkka Salmi
Tervehdyssanat lausui Rajavartiolaitoksen päällikön sijainen kenraalimajuri Pasi Kostamovaara tuoden Rajavartiolaitoksen päällikön kenraaliluutnantti Ilkka Laitisen lämpimät rajaterveiset tilaisuuteen.
"Ensimmäinen sodanajan rajajoukkojen veteraanien kokoontuminen järjestettiin täällä Immolassa vuonna 1989 eli 30 vuotta sitten. Juhlaan osallistui satoja rajajoukoissa palvelleita sotaveteraaneja ja myös lottia. Nyt tätä juhlaa kunnioittaa läsnäolollaan yksi rajajoukkojen veteraani, RjP6:n riveissa taistellut Ilmari Koppinen, korkeassa 101 vuoden iässä. Tämä on tietenkin vääjäämätön kehitys, mutta tämän kehityksen takia perinteiden vaalimistyön tärkeys ja merkitys nousee samassa tahdissa.
Rajavartiolaitoksen johto on aikoinaan luvannut, että tätä Immolan vuotuista juhlaa jatketaan niin kauan aikaa, kun rajajoukkojen veteraaneja jaksaa tänne kokoontua. Nyt tuo lupaus katsotaan lunastetuksi. Tämä hieno perinne ei kuitenkaan lopu, se jatkuu hieman uudessa muodossa, nimittäin ensi kesästä alkaen tarkoituksena on laittaa tämä juhla kiertämään vuorollaan rajavartiostoissa ja merivartiostoissa. Ensi kesänä kokoonnutaan Kotkassa Suomenlahden merivartioston koollekutsumana. Ajatuksena on, että vartiostot ja Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistys ja sen jäsenkillat yhdessä suunnittelevat ja järjestävät perinnepäivän ohjelman parhaaksi katsomallaan tavalla.
Ohjelman pitää kuitenkin kunnioittaa ja vaalia sodanajan rajajoukkojemme perinteitä ja yleisemmin rajan perinteitä
Siellä missä palvelee varusmiehiä eli Immolassa, Onttolassa ja Ivalossa, sotilasvala on luontevaa liittää Rajavartiolaitoksen perinnepäivän yhteyteen. Ajankohta olisi jatkossakin kesän lopulla elokuun puolessa välissä.
Uskon, että tällä tavalla pystymme tarjoamaan aikaisempaa useammalle mahdollisuuden osallistua sekä sodanajan rajajoukkojen että rajan perinteiden vaalimiseen.
Tässä yhteydessä haluan Rajavartiolaitoksen puolesta lämpimästi kiittää Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistystä, sen puheenjohtajaa ja kaikkia yhdistyksen aktiiveja sekä sen jäsenkiltoja täysin korvaamattomasta työstä sodanajan rajajoukkojen perinteiden ja rajan perinteiden vaalimisessa. Tämän työn merkitys ja arvo kasvaa vuosi vuodelta".
Toivotan teille voimia ja tarmoa jatkaa tätä arvokasta työtä.
Juhlakirja
Rajavartiolaitoksen 100-vuotis juhlakirjan
"Tarinoita Rajalta 1919-2019 "
julkistamisen suoritti Pasi Kostamovaara ja esittelyn kirjan tekijä FT Lassi Saressalo.
Materiaalin ja rajatarinoiden keruu aloitettiin jo vuonna 2010 ja kertojia/haastateltavia kertyi kaikkiaan 152 henkeä.
Yksi tarinoista: Kun muutettiin Kuusamoon, niin opettaja opetti siellä kotiseutuoppia. Ja sitten se kyseli meidän Tiinalta, että missä ne on ne Tiinan juuret, niin Tiina sano, että rajavartiostossa.
Juhlavieraat saivat ottaa mukaansa oman kappaleen poislähtiessään.
Palkitsemiset
Aluksi Rajan Perinneyhdistyksen puheenjohtaja
eversti Martti Kukkonen kertoi kattavasti sodan ajan rajajoukkojen vaiheista, rajaoltermanneista sekä Perinneyhdistyksen perustamisesta ja toiminnasta.
Rajavartiolaitoksen päällikkö on myöntänyt Rajavartioristit seuraaville:
nro 86: kenraaliluutnantti Jaakko Kaukanen
nro 87: eversti evp Matti Ropo
nro 88: everstiluutnantti evp Ossi Pirhonen
nro 89: teknikkokapteeni evp Sylvester Jokiaro
nro 90: kapteeni evp Aulis Vänskä
nro 91: opettaja Seppo Lyytikäinen
nro 92: rajavartiomestari evp Otto Juntunen
nro 93: tiedotussihteeri Sari Ahvonen
nro 94: ylirajajääkäri evp Kyösti Karvonen
nro 95: ylirajajääkäri evp Tuomo Leppänen
nro 96: autonkuljettaja Seppo Ikonen
nro 97: metallimies Jouko Martiskainen
nro 98: rakennusinsinööri Erkki Suuronen
nro 99: autonkuljettaja Harri Nurmilinna
ja Merivartioristit:
nro 36: merivartioylipursimies evp Toivo Leponiemi
nro 37: toimitusjohtaja Veijo Järvinen
nro 38: yrittäjäneuvos Lars-Erik Gästgivars


"Joskus kameran etupuolella"
Ristin saajia
Rajaoltermanni kenraaliluutnantti Jaakko Kaukanen totesi tervehdyspuheessaan mm.
"Valatilaisuus on suomalaisen yleisen asevelvollisuusjärjestelmän suuri juhla. Meillä on yleisen asevelvollisuuden kautta uskottava reservin armeija, joka pystyy tätä maata puolustamaan. Yleinen asevelvollisuus on se tekijä, joka sitoo henkisesti tämän kansan Suomea puolustamaan. Senvuoksi se on säilyttämisen ja vaalimisen arvoinen.
"Rajamiesten Marssissa" on kunniarajajääkärimme Antti Henttonen osuvasti runoillut: "Oli päämäärä meillä vain yksi, sama tahtomus kaikilla tää. Saada synnyinmaa säilytetyksi, vapaa Suomemme lapsille jää." Rajan Perinneyhdistys on tätä isien muistoa hyvin vaalinut ja nuoremmille sukupolville eteenpäin vienyt. Suuret kiitokset Perinneyhdistyksen kaikille aktiivijäsenille siitä työstä.
Hyvät ystävät, sisaret ja veljet, toivotan teille kaikille mitä parhainta kesän loppua, lujaa terveyttä ja elämän iloa. Näemme varmasti tällä joukolla tulevina vuosina, jos vain Luoja meille voimia suo. Kiitoksia".
Rajaoltermanni "Men in black"
Tilaisuuden lopuksi laulettiin yhteislauluna Sillanpään Marssi.
Näin on 30 vuotinen perinteinen rajaveteraanien Immolassa tapaamisen viimeinen historian lehti kirjoitettu.
Ja uuden aikakauden historian ensimmäinen tyhjä lehti avautuu ensi vuonna Kotkassa 22-23.8.2020
Seppo Lyytikäinen