Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistys ry
Palkitseminen/Huomionosoittaminen:
Perusta:
Huomionosoitusta myönnettäessä tulee muistaa, että huomionosoitus myönnetään kulloisenkin huomionosoituksen sääntöjen mukaisista ansioista tai erityisistä ansioista, joita saajalla tulee olla sääntöjen edellyttävällä tavalla. Jäsenyys ja pelkkä oleminen jossain organisaation elimessä ei riitä, vaan aktiivinen toiminta on kaiken palkitsemisen perusta.
Rajavartiolaitoksen myöntämät huomionosoitukset
Rajavartioristi on RVLE:n perustama ja RVL:n toimintaan liittyvän perinne- ja kiltatyön tunnustuspalkinto. Rajavartioristi voidaan myöntää tunnustuksena henkilölle hänen erityisistä ansioistaan Rajavartiolaitoksen perinne- ja kiltatyön hyväksi.
Merivartioristi on RVLE:n perustama RVL:n merellisiin tehtäviin ja lentotoimintaan liittyvä perinne- ja kiltatyön tunnustuspalkinto. Merivartioristi voidaan myöntää tunnustuksena henkilölle hänen erityisistä ansioistansa Rajavartiolaitoksen merivartiostojen meri- ja lentotoimintaan liittyvän perinne- ja kiltatyön hyväksi.
Rajavartioristin/Merivartioristin myöntää Rajavartiolaitoksen päällikkö. Myönnetyt ristit numeroidaan. Raja- ja Merivartiojoukkojen perinneyhdistys sekä Rajamme Vartijain Säätiö ja Rajavartiolaitoksen hallintoyksiköt voivat tehdä esityksiä ristien myöntämiseksi. Ristien numeroinnista pitää kirjaa Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistys.
Raja- ja merivartiojoukkojen Perinneyhdistyksen huomionosoitukset:
Pienoislippu
Pienoislipun säännöt:
1.Pienoislippu on perinneyhdistyksen korkein erityiseen huomionosoitukseen tarkoitettu esine, jossa yhdistyksen tunnus on näyttävästi esillä.
2.Pienoislippuja on painettu– ja brodeerattu lippu.
3.Pienoislipun myöntää Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistys ry:n hallitus hallituksen tai jäsenkiltojen esityksestä.
4. Brodeerattu pienoislippu on yhdistyksen korkein huomionosoitukseen tarkoitettu esine mikä voidaan jakaa vain erityisen ansioituneille jäsenyhdistyksen jäsenille.
5.Painettu pienoislippu voidaan myöntää jäsenkillan henkilöjäsenelle, tai henkilölle, jotka ovat toimineet erittäin ansiokkaasti Raja- ja Merivartiojoukkojen historian ja perinteiden vaalijana. Painettu pienoislippu voidaan myös myöntää huomionosoituksena yhteisölle, joka on toiminnallaan erittäin merkittävästi tukenut perinneyhdistyksen toimintaa sen tarkoitusperien (kts yhdistyksen säännöt) toteuttamiseksi.
6. Pienoislippu luovutetaan mahdollisuuksien mukaan arvokkaassa perinne- ja juhlatilaisuudessa. Perinneyhdistys huolehtii laattojen kaiverruksesta ja pitää luetteloa myönnetyistä brodeeratuista ja painetuista pienoislipuista sekä niiden numeroinnista.
Pöytästandaari
Yleistä: Rajan Perinneyhdistyksen hallitus voi palkita pienoislipulla ja pöytästandaarilla jäsenkiltojensa tai sidosryhmiensä esityksestä jäsenkillan jäseniä tai henkilöitä, jotka ovat toimineet ansiokkaasti Rajan Perinneyhdistyksen hyväksi, sekä henkilöille, jotka ovat toimineet ansiokkaasti raja- ja merivartiojoukkojen historian sekä perinteiden ylläpitäjinä ja vaalijoina.
Standaarin säännöt:
- 1. Standaari eli pöytäviiri on yhdistyksen korkeahuomionosoitukseen tarkoitettu esine, jossa yhdistyksen tunnus on näkyvästi esillä. Standaari on painettu. Myönnetyn standaarin laatta on numeroitu, päivätty sekä saajan nimellä varustettu. Siinä on myös perinneyhdistyksen nimi.
- 2. Standaarin myöntää Raja- ja merivartiojoukkojen Perinneyhdistys ry:n hallitus jäsenkiltojen tai sidosryhmäin esityksestä. Tilanteissa, jolloin huomionosoituksen välitön myöntäminen on perusteltua, perinneyhdistyksen puheenjohtajalla on oikeus standaarin itsenäiseen myöntämiseen.
- 3. Standaari voidaan myöntää jäsenkillan jäsenelle, tai henkilölle perinneyhdistyksen toiminnan tarkoituksen hyväksi tehdystä ansiokkaasta työstä sekä henkilöille, jotka ovat toimineet ansiokkaasti Raja- ja Merivartiojoukkojen historian sekä perinteiden ylläpitäjinä ja vaalijoina. Standaari voidaan myöntää myös huomionosoituksena yhteisölle, joka on toiminnallaan erittäin merkittävästi tukenut perinneyhdistyksen toimintaa sen tarkoitusperien (kts. yhdistyksen säännöt) toteuttamiseksi.
- 4. Jäsenkillat jakavat kiltojen jäsenille tai yhteisöille myönnetyt standaarit omissa arvokkaissa perinne- ja juhlatilaisuuksissa sekä vastaavat numeroitujen laattojen kaiverruksesta.
- 5. Perinneyhdistyksen sihteeri pitää luetteloa myönnetyistä standaareista sekä niiden numeroinnista)
Kunnia-arvot:
Rajan Perinneyhdistyksen (hallituksen) kunniapuheenjohtajan arvo:
Rajan Perinneyhdistyksen kokous voi kutsua itselleen kunniapuheenjohtajaksi henkilön, joka on toiminut Rajan Perinneyhdistyksen puheenjohtajana ja on edistänyt erityisen ansiokkaasti yhdistyksen toimintaa ja perinnetyötä.
Rajan Perinneyhdistyksen (hallituksen) kunniajäsenen arvo:
Rajan Perinneyhdistyksen kokous voi kutsua kunniajäseneksi henkilön, joka on edistänyt erittäin ansiokkaasti Rajan Perinneyhdistyksen toimintaa ja perinnetyötä.
Kultainen ansiomerkki:
Rajan Perinneyhdistyksen kultaisen ansiomerkin (KAM) myöntämisestä päättää Rajan Perinneyhdistyksen hallitus. Merkki myönnetään Rajan Perinneyhdistyksen kiitoksena ja huomionosoituksena erittäin merkittävästä työstä Rajan Perinneyhdistyksen toiminnan hyväksi tai erittäin ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta osallistumisesta Rajan Perinneyhdistyksen tai sen jäsenkillan toimintaan.
Kultainen ansiomerkki voidaan myöntää jäsenkillan/paikallisosaston hallituksen jäsenelle tai muulle henkilölle, joka on toiminut Rajan Perinneyhdistyksen tai sen jäsenkillan/paikallisosaston jäsenenä vähintään seitsemän vuotta (7) vuotta ja joka esimerkillisellä tavalla on edistänyt Rajan Perinneyhdistyksen tarkoitusperiä (kts. yhdistyksen säännöt) tai erittäin merkittävällä tavalla tukenut Rajan Perinneyhdistyksen toimintaa.
Esityksen merkin myöntämisestä voi tehdä Rajan Perinneyhdistyksen hallitus tai Rajan Perinneyhdistyksen jäsenkillan/paikallisosaston hallitus.
Ilman erityistä painavaa syytä merkkiä ei voida myöntää ennen kuin on kulunut kolme vuotta siitä, kun asianomainen on saanut Rajan hopeisen ansiomerkin (HAM).
Hopeinen ansiomerkki:
Rajan Perinneyhdistyksen hopeisen ansiomerkin (HAM) myöntämisestä päättää Rajan Perinneyhdistyksen hallitus. Merkki myönnetään Rajan Perinneyhdistyksen kiitoksena ja huomionosoituksena merkittävästä työstä Rajan Perinneyhdistyksen toiminnan hyväksi tai ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta osallistumisesta Rajan Perinneyhdistyksen tai sen jäsenkillan toimintaan.
Hopeinen ansiomerkki voidaan myöntää jäsenkillan/paikallisosaston hallituksen jäsenelle tai muulle henkilölle, joka on toiminut Rajan Perinneyhdistyksen tai sen jäsenkillan/paikallisosaston jäsenenä vähintään viisi vuotta (5) vuotta ja joka esimerkillisellä tavalla on edistänyt Rajan Perinneyhdistyksen tarkoitusperiä (kts. yhdistyksen säännöt) tai merkittävällä tavalla tukenut Rajan Perinneyhdistyksen toimintaa.
Esityksen merkin myöntämisestä voi tehdä Rajan Perinneyhdistyksen hallitus tai Rajan Perinneyhdistyksen jäsenkillan/paikallisosaston hallitus.
Rajan Perinneyhdistyksen puukkosäännöt:
Rajan Perinneyhdistys on hankkinut lahjaesineiksi ja huomioimiseksi rajaperinteisiin sopivat kaksi erilaista puukkoa: 1. Perinnepuukko ja 2. Karhupuukko
Perinnepuukko
Rajan perinnepuukko on tarkoitettu henkilökunnalle ja varusmiehille palkinnoksi tai muistoksi poikkeuksellisen hyvästä toiminnasta palveluksessa tai rajavartiolaitoksen perinnetyössä. Puukko voidaan myös antaa kiitoksena muistoesineeksi/lahjaesineeksi siviileille tai yhteisöille jotka ovat tukeneet Rajan Perinneyhdistystä.
Perinnepuukko voidaan jakaa esim. henkilökuntakurssien tai varusmieskurssien parhaille kurssien päätöstilaisuudessa, kotiutustilaisuudessa saapumiserän parhaalle johtajalle ja miehistöön kuuluvalle sekä kannustukseksi poikkeuksellisen hyvästä toiminnasta palveluksen aikana esim. vaativissa meripelastus- tai rajaturvallisuustilanteissa. Päätöksen luovuttamisesta tekee hallintoyksikön päällikkö (vast.) tehtyjen esitysten perusteella.
Varusmieskoulutusta antava hallintoyksikkö voi luovuttaa kalenterivuodessa korkeintaan viisi (5) perinnepuukkoa. Raja- ja Merivartiokoulu korkeintaan kuusi (6) ja muut hallintoyksiköt korkeintaan kaksi (2) perinnepuukkoa.
Myönnettyyn perinnepuukkoon on kaiverrettu juokseva numero ja Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistyksen lyhenne RMVJPY. Lisäksi luovutettavan perinnepuukon mukana on kunniakirja.
Hallintoyksikkö päättää perinnepuukon luovutustilaisuudesta ja tilaa perinnepuukot Rajan Perinneyhdistykseltä vähintään kolme (3) viikkoa ennen luovutustilaisuutta.
Perinnepuukko voidaan myöntää esityksestä myös henkilölle joka toimii ansiokkaasti Raja- ja Merivartiojoukkojen historian, raja- ja merivartiostojen sekä vartiolentolaivueen perinteiden kerääjänä ja rajamieshengen sekä rajamiesperinteiden vaalijana ja ylläpitäjänä.
Rajan Perinneyhdistyksen puheenjohtajalla on itsenäinen oikeus edellä mainittuja periaatteita noudattaen myöntää ja luovuttaa perinnepuukko.
Karhupuukko
Karhupuukko on Rajan Perinneyhdistyksen muistoesine tai lahja poikkeustapauksissa. Se on tarkoitettu Rajan Perinneyhdistyksen toimintaa huomattavasti tukeneille henkilöille, yrityksille ja yhteisöille.
Karhupuukko voidaan myöntää myös henkilölle joka on edesauttanut toimillaan poikkeuksellisen ansiokkaasti raja- ja merivartiojoukkojen historian ja perinteiden keräämistä sekä rajamieshengen ja rajamiesperinteiden vaalimista, ylläpitämistä ja siirtämistä tuleville sukupolville.
Päätöksen karhupuukon luovuttamisesta tekee Rajan Perinneyhdistyksen hallitus. Esityksen karhupuukon luovuttamisesta voivat tehdä Rajan Perinneyhdistyksen hallituksen jäsenet.
Luovutettavaan karhupuukkoon on kaiverrettu saajan nimi, juokseva numero ja Raja ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistyksen lyhenne – RMVJPY. Lisäksi karhupuukon mukana luovutetaan kunniakirja. Puukko luovutetaan juhlallisessa tilaisuudessa.
Huomionosoitusten/Palkitsemistenkustannuksista:
Yleinen periaate kustannuksista on, että esittävä/tilaava osapuoli huolehtii huomionosoitusten/palkitsemisten kustannuksista ellei toisin RMVJPY:n hallituksen kokouksessa päätetä.
Huomautus:
Rajan perinneyhdistyksen sihteeri pitää luetteloa kaikista näiden sääntöjen mukaisista kiitollisuuden ja huomionosoituksista, samoin kuin Rajavartiolaitoksen Päällikön myöntämistä Rajavartio- ja Merivartioristeistä.