Ajankohtaista 2022
Rajavartijan peruskurssi 30/2022 priimus, nuorempi rajavartija Erica Öström, palkittiin mm. Rajan perinneyhdistyksen myöntämällä kunniakirjalla ja perinnepuukolla kurssin päätöstilaisuudessa Immolassa. Hänen sijoituksensa tulee olemaan Suomenlahden merivartioston Ahvenanmaan merivartioasemalla.
Kunniapuheenjohtaja palkittiin Karhupuukolla
Kunniapuheenjohtaja, kunniarajajääkäri, eversti evp Martti Kukkoselle myönnettiin Karhupuukko nro 6 ansiokkaasta toiminnastaan rajaperinnetyössä. Puukon kävivät luovuttamassa hänelle perinneyhdistyksen puheenjohtaja Tero Kaakinen ja sihteeri Reijo Jeskanen. Luovutus tapahtui 14.12.2022 Kontiolahdella Eeva ja Martti Kukkosen kotona. Karhupuukon sääntöjen mukaan puukko tulee luovuttaa saajalleen juhlavassa perinneyhdistyksen tilaisuudessa. Martti Kukkonen on ilmoittanut, ettei voi osallistua perinneyhdistyksen tilaisuuksiin terveydentilansa takia. Eeva-rouva järjesti tilaisuudelle juhlavat puitteet Kukkosten kotona, joten näiltä osin sääntöjä noudatettiin sopivasti soveltaen. Puheenjohtaja ja sihteeri luovuttivat jouluisen kukkakimpun Eeva-rouvalle kiitoksena juhlavan tilaisuuden järjestämisestä.
Perinneyhdistyksen sääntöjen mukaan ”Karhupuukko on tarkoitettu Rajan Perinneyhdistyksen toimintaa huomattavasti tukeneille henkilöille, yrityksille ja yhteisöille. Karhupuukko voidaan myöntää henkilölle, joka on edesauttanut toimillaan poikkeuksellisen ansiokkaasti raja- ja merivartiojoukkojen historian ja perinteiden keräämistä sekä rajamieshengen ja rajamiesperinteiden vaalimista, ylläpitämistä ja siirtämistä tuleville sukupolville.”
Puheenjohtaja totesi puukkoa luovuttaessaan, että Martti Kukkonen on täyttänyt sääntöjen vaatimukset ja roimasti ylittänytkin ne käynnistämällä Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistyksen toiminnan sekä johtamalla yhdistystä aktiivisella ja aikaansaavalla otteella yli kymmenen vuoden ajan.
Viisi edeltävää Karhupuukkoa on myönnetty numerojärjestyksessä Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistykselle, kontra-amiraali Matti Möttöselle, kenraaliluutnantti Jaakko Kaukaselle, opetusneuvos Antti Henttoselle ja kenraaliluutnantti Pasi Kostamovaaralle
Rajan Perinneyhdistyksen pj ev Tero Kaakinen
Rajan Perinneyhdistyksen hallitus Turussa
Rajan Perinneyhdistyksen hallitus vieraili 20.12.2022 Turussa Auriga Business Centerissä, josaa sijaitsevat mm.
Suomen Lahden Merivartioston esikunta ja merivartioston johto- ja meripelastuskeskus (MRCC Turku)
Turun yliopiston projektitutkija Heli Syrjälä kertoi etänä heidän hallussa olevasta Rajan perinneaineistosta ja sen käyttömahdollisuuksista.
Länsi Suomen Merivartioston apulaiskomentaja Ilja Iljin esitteli vartioston organisaatiota ja ajankohtaisia asioita toiminnasta sekä kertoi kalustosta ja mahdollisista uhkakuvista.
Rajan Perinneyhdistyksen pj Tero Kaakinen luovutti apulaiskomentajalle Perinneyhdistyksen logolla varustetun termosmukin muistoksi tapaamisesta.
Lounaan jälkeen oli vuorossa hallituksen kokous. Paikalla oli 11 jäsentä ja etänä 3 sekä Juha-Pekka Laitala.
Hallitus päätti nimetä työryhmät edistämään seuraavia hankkeita
- Sodan- ja rauhanajan palveluksessa menehtyneiden rajavartiolaitoksen työntekijöiden tietojen kerääminen yhteen tiedostoon. Rajan läheisyydessä sijaitsevien muistokivien/-laattojen kartoitus. Mahdolliset uudet muistokivet/-laatat
- Sodanajan raja- ja merivartiojoukkojen muistomerkkien luetteloimis- ja kunnostamisprojekti. Mahdolliset uudet muistomerkit.
- Rajavartiolaitoksen toimipisteiden (vartioasemat, komento/johtopaikat, esikunnat, muut?) 1919–2010 luetteloiminen sekä muistokilpien ja opastaulujen
asentaminen.
Valittiin myös vastuuhenkilöt valmistelemaan ns. onnittelu/muistamisesineiden sekä palkitsemis- ja lahjaohjeistuksen päivittämistä.
Meneillä on myös hanke perustaa Onttolan ja Ivalon rajajääkärikomppanioissa palveluksen päättäneille varusmiehille rajajääkäriosasto paikallisen Rajakillan alaisuudessa. Tavoitteena on, että kaikki Onttolasta tai Ivalosta kotiutetut varusmiehet- ja naiset voisivat liittyä Rajajääkäriosastojen jäseniksi.
HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ 6.12.2022
Pohjois-Karjalan Rajavartioston Rajajääkärikomppania ohimarssilla Haminassa
Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistys
Kainuun rajavartioston kilta juhli 60v taivaltaan Kuusamossa 19.9.2022 Linkki
Kaakkois-Suomen Rajamieskillan 60v juhla 17.11.2022 linkki
In Memoriam
Opetusneuvos Kunniarajajääkäri
Antti Henttonen
s 3.3.1922 - k 7.8.2022
Antti Henttosen siunaustilaisuus Munkkivuoren kirkossa
"Perjantaina 26.8.2022 Kunniarajajääkäri ja Sodanajan Rajajoukkojen Perinnetoimikunnan pitkäaikainen puheenjohtaja opetusneuvos Antti Henttosen siunaustilaisuus pidettiin Helsingissä Munkkivuoren kirkossa. Saattojoukko oli runsas. Rajavartiolaitoksen päällikkö kenraali Pasi Kostamovaara kunnioitti läsnäolollaan
Antti Henttosen viimeistä matkaa.
Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistyksen varapuheenjohtaja evl evp. Mikael Heinrichs sekä Helsingin Rajamieskillasta evl evp. Sami Mattila laskivat Perinneyhdistyksen ja RJP 4:n aseveljien kukkalaitteen.
Muistotilaisuus pidettiin seurakunnan salissa jossa omaiset ja saattovieraat muistivat Antti Henttosta ja hänen vertaansa vailla olevaa elämäntyötään. Kenraali Kostamovaara korosti puheessaan kunniarajajääkärin merkitystä sodan ajan rajajoukkojen perinnetyössä mainiten mm. Antti Henttosen tärkeän panoksen Immolassa olevan Rajamiespatsaan aikaansaamisessa. Perinneyhdistyksen varapuheenjohtaja
Mikael Heinrichs muisti yli 20 vuoden yhteistyötä maanpuolustusaatteellisen toiminnan ja perinnetoiminnan osalta."
In Memoriam
Opetusneuvos, kunniarajajääkäri Antti Henttonen 1922–2022.
Saimme suruviestin sunnuntai-iltana 7.8.2022. Opetusneuvos, kunniarajajääkäri Antti Henttonen oli kuollut saman päivän aamuna rauhallisesti kotonaan. Oli kulunut vain viisi kuukautta siitä, kun olimme viettäneet hänen 100 vuotispäiviään.
Antti Henttonen syntyi Karjalan kannaksella Antrean pitäjän Henttolan kylässä 3.3.1922. Karjalaisuus oli olennainen osa hänen persoonallisuuttaan ja ilmeni monin tavoin hänen toimissaan.
Antti Henttonen oli Talvi- ja Jatkosodan veteraani. Talvisotaan hän osallistui 17-vuotiaana vapaaehtoisena suojeluskuntalaisena kotiseudullaan Karjalan kannaksella. Jatkosodassa hän taisteli Rajajääkäripataljoona 4:n riveissä Syvärin rintamalla. Antti usein muisteli, kuinka helppoa oli nuorena asevelvollisena toimia kokeneiden rajamiesten kanssa ja kuinka isällisellä otteella he opastivat nuorempia aseveljiään. Antin arvostus Rajavartiolaitosta ja sen työntekijöitä kohtaan pohjautui jo noihin sodanajan kokemuksiin.
Antti oli aktiivinen vaikuttaja Rajavartiolaitoksen perinnetyössä ja hän oli myös näkyvästi mukana sotaveteraanien toiminnassa. Antti oli sodanajan rajajoukkojen perinnetoimikunnan pitkäaikainen puheenjohtaja ja hänen osuutensa oli merkittävä vuosittaisten rajajoukkoveteraanien tapaamisten järjestelyissä. Näkyvänä muistona Antin ansioista on Immolan kasarmialueella sijaitseva Rajamies-patsas, joka paljastettiin rajajoukkoveteraanien asevelitapaamisessa 31.8.1989. Kulttuurin, taiteen ja sivistyksen ystävänä Antti oli keskeisellä tavalla käynnistämässä hanketta patsaan pystyttämiseksi. Ilman hänen aktiivisuuttaan tätä hienosti sodanajan rajamiehen olemusta kuvaavaa muistomerkkiä tuskin olisi olemassa.
Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistyksen toiminnan käynnistäminen on luettava Antti Henttosen ansioihin. Hän näki jo aikaisessa vaiheessa, että rajajoukkoveteraanien perinnön vaaliminen on siirrettävä nuoremmille ja siihen tarvitaan kaikkien Rajavartiolaitoksen perinnetyötä tekevien tahojen voimat yhdistävä toimija. Tähän tarkoitukseen perustettiin Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistys. Perustava kokous järjestettiin 18.8.2010 Immolassa. Antti kunnioitti kokousta läsnäolollaan ja aktiivisella osallistumisellaan. Hän piti tärkeänä yhdistyksemme työtä ja osoitti sen osallistumalla tapahtumiimme aina, kun hänen kuntonsa sen salli. Antti oli läsnä Arja-rouvansa kanssa Helsingissä ja Immolassa järjestetyissä kokouksissamme ja vielä viime vuonna hän osallistui vuosikokoukseemme etäyhteydellä.
Ansioistaan rajaperinnetyössä Rajavartiolaitoksen päällikkö myönsi Antti Henttoselle 13.8.2012 Rajavartioristin nro 2. Tunnustuksena Rajavartiolaitoksen hyväksi tehdystä työstä hänelle oli myönnetty Rajavartiolaitoksen kultainen ansiolevyke ja hänet oli nimetty kunniarajajääkäriksi.
Ammatillisen elämäntyönsä Antti Henttonen teki opetusalalla. Opettajalehden päätoimittajana hän oli vuosina 1953–1983. Antti oli myös aktiivinen yhteiskunnallinen toimija ollen useiden eri järjestöjen johtotehtävissä ja vaikuttamassa merkittävällä tavalla tuon ajan koulutuspoliittisiin päätöksiin. Hänet tunnetaan myös kirjailijana sekä useiden tunnettujen sävelmien sanoittajana. Hänen kynästään on myös meille tuttu Rajamiesten marssi.
Rajan Perinneyhdistys muistaa kiitollisena opetusneuvos, kunniarajajääkäri Antti Henttosta - aina ystävällistä ja hymyilevää, sivistynyttä herrasmiestä.
Puheenjohtaja, eversti evp Tero Kaakinen
Rajan Perinneyhdistyksen hallituksen kokous
Hallitus kokoontui Rajan Perinnepäivän yhteydessa 18.8.2022 Merikeskus Vellamossa.
Puheenjohtaja Tero Kaakinen suoritti kokouksen avauksen toivottaen sallistujat tervetulleiksi.
Perinneyhdistyksen ansiomerkeillä palkittiin:
Standaari N:o 84 Saaristomeren merivartiokilta ry, Turku.
Kultainen ansiomerkki N:o 62 vanhempi rajavartija Maikku Kari, KR:n kilta/Kuusamon osasto.
Kultainen ansiomerkki N:o 63 työnjohtaja Palosaari Veikko, KR:n kilta Kuusamon osasto
Rajan Perinnepäivän lopullinen ohjelma hyväksyttiin
Puheenjohtaja esitteli alustavan suunnitelman Jukajärven juhlamarssin toteuttamiseksi
Puheenjohtaja totesi, että meillä on useita hankkeita,
joissa riittää työtä. Sodanajan rajajoukkojen muistomerkkien ja niihin liittyvien opastustaulujen inventointi, tarvittaessa kunnostaminen ja tiedot sijainnista kuvien kanssa perinneyhdistyksen kotisivuille.
Suljettujen vartioasemien seiniin asennettavien muistotaulujen asentamista tulee jatkaa.
Sodassa ja rauhan aikana työssä menehtyneiden rajamiesten tietojen kokoaminen on myös tarpeen toteuttaa.
Seppo Lyytikäinen totesi, että Rajan perinnehistorian- ja tiedon hyödyntämisessä, julkaisemisessa/viestinnässä on tarpeen valita selkeät teemat.
Useiden kiltojen kotisivut ovat päivittämisen tarpeessa. Killoissa tulisi kehittää viestintää hakemalla viestintävastaava, joka hoitaisi myös kotisivuja.
Hallituksen seuraava kokous pidetään loppuvuodesta.
Tutustumista ja Kokousta
Perinneyhdistyksen hallitus kokoontui Immolaan kahdeksi päiväksi 16-17.6.2022. Kyseessä oli pienimuotoinen kokeilu, jossa kokouksen lisäksi tutustumista museomestari Jani Loijaksen opastuksella Rajamuseoon ja ennenkaikkea aikaa vapaaseen keskusteluun.
Torstaina klo 17 mennessä Immolan upseerikerholle saapui lähes kaikki kutsutut aina Lappia myöten muutaman ollessa estynyt.
Rajakoulun johtaja ev Hamunen kertoi RVL:n ja RMVK:n, kuten sanonta kuuluu, "ajankohtaisista asioista", jonka jälkeen velvollisuudet kutsuivat eikä hän voinut jäädä iltaa viettämään.
Tutustumista
Kokoonnuttiin upseerikerhon kokoushuoneeseen illallisen ja vapaan seurustelun merkeissä
Tehtiin täysi kierros jossa jokainen kertoi vapaamuotoisesti omasta elämästään ja taustoistaan. Todella mielenkiintoista. Opittiin tuntemaan toisiamme paljon paremmin, mutta se mitä kuultiin, jääköön "sisäpiirin tiedoksi".
Seuraavana päivänä aamiaisen jälkeen oli sitten alussa mainittu museo käynti sekä nähtiin museon uudet tilat.
Hernerokka-lounas syötiin upseerikerhon väliaikaisessa varusmiesruokalassa, josta siirryttiin sitten pitämään ohjelman virallista osuutta eli hallituksen kokousta. Varusmiehiä emme nähneet koska heidät oli jo kotiutettu.
Kokous
Kokous eteni puheenjohtajan Tero Kaakisen johdolla esityslistan mukaisesti.
Käsiteltiin kiltojen esityksiä Raja-ja Merivartioristeistä sekä muita palkisemisiä.
Kuultiin viimeisimmät tiedot Rajan Perinnepäivästä ja Jukajärven juhlamarssista.
Keskusteltiin Rajan perinnetiedon hyödyntämisestä ja kehittämismahdollisuuksista.
Varmaankin odotetuin ja merkittävin kohta oli Satakunnan Rajamieskilta ry:n hyväksyminen yksimielisesti
Rajan Perinneyhdistyksen jäsenkillaksi 1.7.2022 alkaen. Nyt on kaikkiaan 16 jäsenkiltaa.
Kokouksen lopuksi viestinnän ajankohtaisista asioista virisi vilkas keskustelu.
Kokouksen alussa puheenjohtaja luovutti Perinnepuukon pitkäaikaisesta hallitustyöskentelystä eronneelle
K-S Rajamieskillan Seppo Ikoselle.
Hallitukselle tuotiin tiedoksi puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja sihteerin osallistuminen RjP4:n opastetaulun paljastustilaisuuteen Talikkajärvellä
Järjestäytymiskokous
Kohta vuosikokouksen 6.5.2022 jälkeen uusi hallitus jatkoi samassa tilassa
järjestäytymiskokouksella Rajatalolla.
Paikalla oli 13 henkilöä kahden osallistuessa etänä sekä Rajan yhteyshenkilö Juha-Pekka Laitala.
Puheenjohtaja Tero Kaakinen avasi kokouksen.
Hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin Mikael Heinrichs, sihteeriksi ja rahastonhoitajaksi Reijo Jeskanen.
Rajan Perinnepäivän ohjelman ja tämänhetkiset järjestelyt esittelivät Juha-Pekka Laitala ja Arto Heikkinen
Rajaperinteen hyödyntämistä ja tallennustyötä sekä tiedotustoiminnan kehittämistä pohtivaan työryhmään nimettiin puheenjohtajaksi Juha-Pekka Laitala, jäseniksi Tero Kaakinen, Seppo Lyytikäinen ja RVL:n nimeämä henkilö viestintäyksiköstä. Lisäksi työryhmään kutsutaan jäseneksi museomestari Jani Loijas RMVK:lta.
Seuraava hallituksen kokous päätettiin pitää Immolassa 16.-17.6.2022
Talvisodan päättymisen muistotilaisuus Uukuniemellä (klikkaa)
"Kaukana ja kuitenkin lähellä"
Perinneyhdistyksen hallitus piti vuosikokousta valmistelevan Teams-kokouksen 25.3.2022. Läsnä oli 13 henkilöä.
Sääntömääräisten asioiden lisäksi keskusteltiin rajaperinteen tallentamisesta ja erityisesti jo tallennetun perinnemateriaalin hyödyntämisestä. Esillä oli myös Perinneyhdistyksen ja jäsenkiltojen tiedottaminen ja kotisivujen hyödyntäminen.
Kotkassa 19.8 pidettävän Rajan Perinnepäivän ohjelma hyväksyttiin.
Osallistutaan Jukajärven 70v juhlamarssiin.
Vuosikokous 6.5.2022 Rajatalolla ja sen jälkeen järjestäytymiskokous.
Perinnepuukko
Rajavartiolaitoksen 103.vuosipäivänä 21.3.2022 Pohjois-Karjalan rajavartiostossa Onttolassa luovutettiin Rajan Perinneyhdistyksen perinnepuukko nro 47 rajavartiomestari Jarkko Säynevirralle. Hän on palvellut kiitettävästi monipuolisissa ja vaativissa rajaturvallisuustehtävissä.
Jarkon vieressä "myhäilevät" Perinneyhdistyksen pj Tero Kaakinen ja siht Reijo Jeskanen
Opetusneuvos, kunniarajajääkäri Antti Henttonen täyttää
100 vuotta 3.3.2022.
Antti Henttonen on syntynyt Neuvostoliitolle luovutetulla alueella Karjalan kannaksella Antrean pitäjän
Henttolan kylässä.
Antti Henttonen on Talvi- ja Jatkosodan veteraani. Talvisotaan hän osallistui 17-vuotiaana vapaaehtoisena suojeluskuntalaisena kotiseudullaan Karjalan kannaksella. Jatkosodassa hän taisteli Rajajääkäripataljoona 4:n riveissä Syvärin rintamalla. Antti on useasti muistellut sitä, kuinka helppoa oli nuorena asevelvollisena toimia kokeneiden rajamiesten kanssa ja kuinka isällisellä otteella he opastivat nuorempia aseveljiään.
Antti Henttonen on ollut näkyvä hahmo sotaveteraanityössä. Hän on ollut myös aktiivisesti vaikuttamassa Rajavartiolaitoksen perinnetyöhön. Antti Henttonen oli sodanajan rajajoukkojen perinnetoimikunnan puheenjohtajana käynnistämässä Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistyksen toimintaa. Yhdistyksen perustamiskokouksessa 18.8.2010 hän oli mukana.
Ammatillisen elämäntyönsä Antti Henttonen on tehnyt opetusalalla. Opettajalehden päätoimittajana hän oli vuosina 1953–1983. Antti Henttonen tunnetaan myös kirjailijana sekä säveltäjänä ja sanoittajana. Hänen tuotantoaan on meille tuttu Rajamiesten marssi.
Antti Henttonen on palkittu ansioistaan rajan perinnetyössä. Rajavartiolaitoksen päällikkö on myöntänyt hänelle 13.8.2012 Rajavartioristin nro 2.
Rajan Perinneyhdistys onnittelee Antti Henttosta ja luovuttaa hänelle Karhupuukon nro 4 kiitoksena ansioistaan Raja- ja Merivartiojoukkojen perinteiden vaalimisessa.
Puheenjohtaja, eversti evp Tero Kaakinen
...
Perinneyhdistyksen vpj evl Mikael Heinrichs kävi luovuttamassa
Karhupuukon Antti Henttoselle hänen kotonaan
Etäkokous lähikokous etäkokous ...
No taas etänä. Hallituksen Teams-kokous pidettiin 21.1.2022 jo rutiinilla. Paikalla olivat kaikki (14) hallituksen jäsentä ja kunniapuheenjohtaja Martti Kukkonen.
Puheenjohtaja Tero Kaakinen avasi kokouksen. Kuluvan vuoden 2022 vuosikokous päätettiin pitää 6.5.2022 Rajatalolla, jos mahdollista. RVLE on päättänyt Rajan Perinnepäivien pitopäiväksi 18.8.2022 Kotkassa. Keskusteltiin puheenjohtajan vierailuista jäsenkiltojen luona.
Seuraava hallituksen kokous pidetään 25.3.2022 klo 12.